zasto_psi_jedu_izmetVjerujemo da ste nekad čuli od vlasnika pasa kako njihov pas jede izmet  koji nađe na ulici i da vlasnici lude od te užasne navike svog ljubimca. Prije se mislilo da psi to rade iz čistog hira, medjutim, danas je opštepoznato da životinje generalno, malo šta  rade iz hira, te tako i za ovaj ružni čin postoji razlog.

Šta su mogući razlozi zbog kojih pas ovo radi? Uglavnom se nagadja ili se donose neki empirijski zaključci... Sledeće navedeno su neki od mogućih, u stvari najčešćih.

Kučka koja doji će "počistiti" iza kućica, i eventualno iza sebe. Ovo je sasvim normalno i vuče korijene još iz doba kada je pas živio u divljini. Prirodni instinkti su ugradjeni duboko u prirodu psa, i ponekad se prenose na njegovo ponašanje.

Koprofagija se često povezuje sa manjkom vitamina, specijalno vitamina B i K. U tom slučaju, pas pokušava da ponovo iskoristi bilo kakav oblik preradjene hrane koja je ostala u izmetu. Zdrava i dobro balansirana ishrana je neophodna da bi ponudila psu sve što mu treba, no nekada njegov organizam nije u stanju sve iskoristiti usled bolesti. U tom slučaju, pomoć potražite od veterinara!

Mnoge negativne navike kod pasa se javljaju usljed dosade i zanemarenosti. Pas je društveno biće, biće čopora, te ako mu ne posvetite dovoljno pažnje, on pokušava pronaći sam nešto čime bi se zabavio, a to onda može biti i upravo ova katastrofalna navika. Igrajte se sa svojim psom, usmjerite pozitivno njegovu energiju, šetajte i do toga neće doći. Nemojte NIKADA držati psa na kratkom lancu u dvorištu jer će jedan od izlaza iz njegove monotonije i dosade postati baš ova aktivnost - izmedju ostalog.

Ukoliko je u pitanju problem manjka vitamina i nezdrave ishrane - pobrinite se pod hitno za to i ne samo zbog ove loše navike, ali zbog zdravlja cijelog organizma. Baš kao i kod ljudi, na unos vitamina u organizam mora se paziti.Ukoliko razlog nije prehrana, šta onda? Bilo bi lijepo da svi mi pronadjemo vremena za par šetnji na dan, pa makar one i ne bile jako duge. O vremenu za igru i ostale aktivnosti sa psom da ne govorimo... Ukoliko pas ide vani sit, manja je mogućnost da će potrčati na prvu hrpicu izmeta. Što se tiče njegovog izmeta, on će mu mnogo manje biti privlačan ukoliko njegova ishrana nije bazirana uglavnom na mesu. Dakle, opet jedan dobar razlog da se ishrana naših ljubimaca obogati! Ukoliko primijetite da pas ide prema izmetu, odmah ga pozovite. Ukoliko vam dodje, mnogo ga nahvalite... On će vremenom shvatiti šta od njega želite. Iza psa odmah počistite, ne samo radi njega, ali i radi drugih pasa, ali i higijene prostora. Dužni ste to uraditi.